رنگ خوراكي ژله‌ از جمله رنگ­‌هاي خوراكي است كه طي يك فرآيند از مواد اوليه­ مانند پودر رنگ خوراكي، آب، نگهدارنده­‌ها و پودر ژلاتين جهت ايجاد حالت ژله‌­اي در رنگ، تهيه مي‌شود.

رنگ خوراكي ژله‌ به خاطر داشتن پودر ژلاتين در ساختار خود، پس از مدتي دچار آب­‌اندازي شده و از كيفيت آن كاسته مي‌شود.

اين نوع رنگ­‌ها به دليل تنوع در پايه رنگ خوراكي پودري استفاده شده در آن­ها، داراي تنوع رنگي زيادي هستند.

امروزه از رنگ خوراكي ژله‌اي در موارد زيادي استفاده مي­‌شود كه بيشتر آن در مصارف كارگاه‌هاي قنادي و شيريني­‌پزي است.

اگر قصد استفاده از رنگ خوراكي ژله‌­اي را داريد بايد حتما به نكات زير توجه كنيد:

  • دارا بودن پروانه بهداشتي ساخت و نشان استاندارد
  • دارا بودن مقدار حد مجاز مصرف روزانه يا ADI
  • درج شدن تمام مواد اوليه استفاده شده براي تهيه محصول
  • دارا بودن تمامي اطلاعات شركت توليدكنند

نحوه استفاده از رنگ خوراكي ژله ­اي

براي قيمت رنگ خوراكي ژله اي خط زرد بايد نكاتي را رعايت كنيم. از جمله اين نكات مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

  • قبل از تهيه رنگ خوراكي ژله‌­اي ابتدا مشخص كنيم كه چه نوع رنگي و براي مصرف در چه محصولي مي­‌خواهيم.
  • بهتر است قيمت انواع رنگ خوراكي مخصوص ژله را از جاهاي مختلف استعلام بگيريد.
  • براي استفاده از رنگ خوراكي ژله­‌اي بايد در نحوه و ميزان مصرف دقت كنيد.
  • ميزان مصرف اين رنگ‌ها از رنگ‌هاي پودري بيشتر است، اما نحوه استفاده آنها راحت‌تر است.
  • جهت استفاده از رنگ خوراكي ژله­‌اي در خامه قنادي نوع خامه قنادي بسيار مهم است كه از جنس چربي حيواني باشد يا گياهي.
  • جهت استفاده از اين رنگ­‌ها بايد به صورت قطره چكاني در محصول نهايي استفاده كرد.
  • براي استفاده در محصولاتي كه در تهيه آن­ها از حرارت استفاده مي­‌شود، نمي­‌توان از رنگ­‌هاي خوراكي ژله­‌اي استفاده كرد،چون در ساختار آنها از رنگ خوراكي مصنوعي استفاده شده و در اثر حرارت ديدن به اجزا تشكيل‌دهنده، تجزيه مي­‌شوند.

 

چون در تهيه رنگ‌­هاي خوراكي ژله‌­اي، رنگ خوراكي مصنوعي استفاده مي­‌شود، پس مضرات اين رنگ­‌ها مانند رنگ­‌هاي مصنوعي است. استفاده بيش از حد از رنگ­‌هاي خوراكي ژله­‌اي باعث بيش فعالي در كودكان، اثرات منفي روي سلامت اعصاب و روان، ايجاد افسردگي، بروز واكنش­‌هاي آلرژيك و … مي­‌شود.

پس در استفاده از انواع رنگ­‌هاي خوراكي بايد ابتدا تحقيقات لازم را انجام دهيم. مخصوصا وقتي قصد توليد محصولاتي را داريم كه مصرف‌كننده آن مستقيما افراد قشر عادي جامعه هستند.

يكي از نكاتي كه در تهيه و توليد رنگ­‌هاي خوراكي خيلي اهميت دارد، اين است كه توليد اين محصولات توجيه اقتصادي داشته باشد. بايد عنوان كرد كه از نظر اقتصادي رنگ­‌هاي خوراكي ژله‌­اي مقرون‌به‌صرفه‌ترين هستند و در توليد اين محصولات سود مادي زيادي وجود دارد. به همين خاطر قيمت تمام شده آن­ها بسيار پايين است و در مقايسه با رنگ­‌هاي طبيعي از نظر قيمتي بسيار قابل رقابت هستند.

اما اين در صورتي است كه همين محصولات از نظر سلامت محور بودن با رنگ­‌هاي خوراكي طبيعي اصلا قابل مقايسه نيستند و يك درصد از مضراتي را كه در بدن مصرف‌كننده ايجاد مي‌­كنند، رنگ­‌هاي طبيعي ايجاد نمي­‌كنند.

موارد استفاده از رنگ خوراكي

لازم به ذكر است كه از رنگ­‌هاي خوراكي مصنوعي و ژله­‌اي مي­‌توان در مواردي كه در ذيل به آن مي­پردازيم استفاده نمود. چون اين روزها خيلي از توليد­كنندگان دنبال تهيه رنگ­‌هاي خوراكي هستند و به خاطر استاندارد­هاي محصولات استفاده از رنگ­‌هاي خوراكي براي آن­‌ها الزامي است.

  • تهيه و توليد انواع اسباب بازي‌هاي كودكان
  • تهيه خميرهاي بازي
  • تهيه پاستل‌هايي كه براي كودكان هستند
  • تهيه توپ­‌هاي پينت‌بال كه در بازي پينت‌بال استفاده مي‌شوند و با پوست افراد ارتباط مستقيم دارند.
  • گاهي اوقات در تهيه غذاي حيوانات مثل خوراك دام، طيور، غذاي ماهي و…. از رنگ‌­هاي خوراكي استفاده مي­‌شود و دليل اين كار اين است كه برخي حيوانات مثل پرندگان با خوردن غذاهاي رنگي پرهايشان رنگي مي‌شود و ماهي­‌ها نيز با خوردن غذاي رنگي داراي باله­‌هاي رنگي مي‌شوند و اين به وضوح در آكواريوم‌­ها و قفس حيوانات قابل مشاهده است. در اين موارد بايد حتما از رنگ خوراكي مصنوعي استفاده كرد، چون رنگ­‌هاي خوراكي طبيعي نسبت به فرآيند­ها حساس بوده و در برابر فرآيند حرارتي توليد غذاي حيوانات از بين مي‌روند. مثلا در تهيه غذاي پت از حرارت دستگاه اتوكلاو براي استريليزاسيون اين محصولات استفاده شده و دما و فشار بالا باعث از بين رفتن ساختار  مي­‌شود.

در اين موارد ما رنگ ژله اي خوراكي چيست خودمان به شخص توليدكننده پيشنهاد مي‌كنيم كه حتما از رنگ خوراكي مصنوعي استفاده كند كه دلايل خاص خودمان را هم داريم كه در زير عنوان مي‌شوند.

  • رنگ­‌هاي خوراكي مصنوعي در مقايسه با رنگ­‌هاي خوراكي طبيعي ارزان قيمت‌­تر هستند و در كاهش قيمت تمام شده محصول نقش مهمي دارند.
  • مقدار مصرف رنگ‌­هاي خوراكي مصنوعي در مقايسه با رنگ‌­هاي طبيعي بسيار پايين‌تر است و به همين دليل باز هم در كاهش قيمت تمام شده محصول موثر هستند.
  • رنگ خوراكي مصنوعي مقاومت بيشتري نسبت به شرايط دمايي، اسيدي، فشار بالا و… دارد، ولي رنگ­‌هاي خوراكي طبيعي به اين شرايط حساس هستند و ساختارشان دچار تغييرات شده و تجزيه مي‌شوند.

بهتر است در اينجا اين نكته را يادآوري كنيم كه اكثر سيروپ­‌هايي كه در بازار به عنوان سيروپ ميوه­‌ وجود دارند، حالت فيزيكي ژله‌اي داشته و در ساختارشان، طعم‌دهنده خوراكي مصنوعي، رنگ خوراكي مصنوعي و پودر ژلاتين دارند. به همين خاطر قيمت تمام شده بسيار پاييني دارند. از اين سيروپ­‌ها در تهيه انواع بريلوهاي قنادي استفاده مي­‌شود كه روي كيك‌­ها و شيريني­‌هاي خامه‌اي استفاده مي­‌شود.

اگر بخواهيم از رنگ خوراكي مصنوعي دوري كنيم، بايد بدانيم كه جهت استفاده از رنگ­‌هاي خوراكي سالم مي­‌توان رنگ­ خوراكي طبيعي را به رنگ ژله‌­اي تبديل كرد، اما در اين راستا با چالش‌­هايي مواجه هستيم كه در زير به توضيح آن‌­ها مي­پردازيم.

  • رنگ خوراكي طبيعي به دليل اين­كه از طبيعت گرفته مي­‌شود، بايد ابتدا به ساختار پايدار تبديل شود كه بتواند در سيستم­‌هاي غذايي استفاده شود. در اضافه كردن پودر ژلاتين به رنگ خوراكي طبيعي ممكن است ژلاتين با مابقي تركيبات واكنش داده و باعث كاهش افت كيفيت رنگ شود.
  • تبديل رنگ خوراكي طبيعي به رنگ ژله‌­اي بايد كاملا از تمام جهات فني و تكنولوژيكي بررسي گردد كه بعد از گذشت زمان باعث آب اندازي رنگ نشود